Сблъсъците и боевете в суданската столица Хартум продължават да се засилват въпреки

...
Сблъсъците и боевете в суданската столица Хартум продължават да се засилват въпреки
Коментари Харесай

Примирието се разпада- въздушни удари и боеве в Судан

Сблъсъците и боевете в суданската столица Хартум не престават да се ускоряват  въпреки оповестеното което трябваше да изтече тази нощ, осведоми БиБиСи.

Армията в Судан заяви, че е почнала с въздушни удари и тежка артилерия да нападна града от всички направления, с цел да прогони противници си- паравоенните сили.

Поради това милиони остават в капан в столицата, където храната към този момент не доближава. В същото време в Судан дойде първият аероплан, извършващ огромен филантропичен полет с медицински консумативи.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че аероплан е кацнал в Порт Судан с осем тона филантропични доставки, в това число здравни комплекти за лечебни заведения.

Повече от 70% от здравните заведения в Хартум са затворили вследствие на боевете, които

Броят на убитите продължава да пораства и той към този момент надвиши 500 души, само че действителният сбор на починалите и ранените се чака да бъде доста по-голям.
 Тежки конфликти в суданската столица
Тежки конфликти в суданската столица

Крехкото помирение се нарушава постоянно

Споразумението от четвъртък вечерта за последва интензивни дипломатически старания от страна на прилежащи страни, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Организация на обединените нации. Но удължаването от 72 часа не бе издържано.

По информация на Reuters армейски дронове са атакували позиция на паравеонните сили покрай огромна петролна рафинерия.

Въпреки превъзходната огнева мощност на армията, паравоенните са доста мобилни и по-подходящи за градска война, счита БиБиСи.

Междувременно в Порт Судан хората обезверено се пробват да се качат на кораби, някои от които се насочват към Саудитска Арабия и Йемен.

В събота някогашният судански министър председател Абдала Хамдок предизвести, че спорът може да стане по-лош от този в Сирия и Либия.
 Още двама евакуирани българи от Судан дойдоха у нас
Още двама евакуирани българи от Судан дойдоха у нас

Единият от тях е нападнатият през вчерашния ден от въоръжена група в Судан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР